Producten

Speciaal

Kwartels


www.kwartels.nl/kwartels

verschillende soorten kwartels 

                foto:1-0 Virginische Boomkwartel haan

Blauwschubben kwartel
Californische kuifkwartel
Chinese dwergkwartel (verschillende kleurslagen)
Coromandel kwartel
Europese Kwartel
Harlekijn kwartel
Japanse kwartel
Virginische boomkwartel
Bob White boomkwartel
Roul Roul kwartel
* * * * *
ALGEMEEN: Een kwartel welke soort men ook heeft, is voor in de volière een ideale grondvogel. Bij de dieren worden hanen en hennen aangeduid als 1-1. Eerst de hanen en dan de hennen. 1-0 is dus gelijk aan een haan. Veelal worden kwartels gehouden om het gemorste zaad van de bodem te pikken. Als men enkele vogels in de volière houdt kan een paartje Chinese dwergkwartels al leven van het gemorste zaad. Daarom is het aan te bevelen om een paartje kwartels, welke soort men ook kiest, te houden. Men heeft dan ook altijd beweging op de grond. Plaats nooit meerdere hanen bij een hen, dit loopt af met het vermoorden van of de haan of de hen. Veelal is dan de kop van het slachtoffer geheel kapot gepikt. Indien de ruimte het toestaat, kan men een gedeelte van de bodem voorzien van een laagje metselzand en het andere gedeelte van schorssnippers of houtsnippers.Hier is in het najaar gemakkelijk aan te komen, bij de gemeente wordt snoeihout vaak versnipperd. De kwartels zullen in het zand geregeld een zandbad nemen en tussen de houtsnippers scharrellen. Als u de grotere soorten (boom)kwartels houdt is het raadzaam om een paar forse takken, horizontaal, op ca 3/4 van de hoogte van de volière te hangen. De kwartels zullen daar zeker gebruik van maken. Zorg wel dat ze er op kunnen vliegen, dus niet te veel kleine takjes. Verder is een beetje beschutting van een paar struikjes voldoende. Van jongs af aan meerdere hennen met een haan, gaat wel goed. Meerdere verschillende soorten kwartels in een volière geeft problemen in het broedseizoen. Hanen worden agressief tegen elkaar en bevechten elkaar tot dat er een goed gehavend het lootje legt. Beginnen de kwartels te leggen dan kan men de eitjes proberen uit te laten broeden. Lukt dat niet dan de eitjes dagelijks wegnemen en na ca 14 dagen in een broedmachine doen. De eitjes van de Japanse kwartel, kunnen ook met succes uitgebroed worden door een kleine broedse krielkip.Het voordeel is dat 
men dan geen gebruik hoeft te maken van een warmtelamp, en je ziet gelijk de kleine kuikens rondlopen. Voor alle kwartelsoorten kan men tijdens de opfok periode, van af de eerste dag tot een week of zes, het beste fazanten opfokmeel gebruiken. Groenvoer als een blaadje sla, witlof of in de wintermaanden wat van de boerenkool vinden alle vogels lekker.Tijdens de opfokperiode geef ik regelmatig gekiemd zaad, een speciale zaadmengeling, wat enkele dagen gekiemd is.
foto boven: krielkip met kwartelkuikens
 Het voordeel is dat ook de jonge vogels sneller aan het harde zaad gewend zijn. Ik strooi dit over de houtsnippers en zowel de kwartels als de overige volièrevogels zijn lekker tussen de houtsnippers aan het scharrelen. Haalt men de broedeitjes dagelijks weg dan zullen de meeste kwartelsoorten aanzienlijk meer eitjes leggen, welke dan in een broedmachine uitgebroed kunnen worden. Men kan de broedeieren gemakkelijk 14 dagen bewaren, dus er kan wat gespaard  worden. In de natuur legt een hen ook meerdere eieren en dan gaat deze ook pas broeden als het nest compleet is, dit kunnen soms meer als 15 eieren zijn. Bewaren: met de punt naar beneden in b.v. de kelder (niet in een koelkast)  Geen ervaring met een broedmachine?, vraag gerust om een broedhandleiding. Heeft u zelf in een broedmachine eieren gebroed en u heeft er kuikens van, dan de eerste 2 dagen GEEN voer bij de kuikens plaatsen. De kuikens hebben nog zoveel voeding van het ei dat het eerst op moet. De kans op dooierinfectie is dan groot, gevolg dat de kuikens na enkele het loodje leggen. Wel vers en schoon drinkwater geven. 
Aan te bevelen is om de kwartels en volièrevogels 1-2 maal per jaar te ontwormen. (zie kwartelvoer, links) 
Doe nooit 2 soorten jonge kwartels bij elkaar in een hok. Het geeft problemen, de ene soort denkt dat de teenjes van de kleinere soort meelwormen zijn en zullen daar continu aan pikken, met bloedige gevolgen en dat lijdt tot dode kwartels.
* * * * *
foto: 1-0 
Blauwschubben kwartel
Blauwschubben kwartel: grootte 25 cm. Over het algemeen moeilijker om de geslachten te herkennen. haan: keel geelwit, heeft een grotere kuif. Een van de kenmerken om een haan te herkennen zijn de zwarte deelstreepjes op de blauw/witte veertjes, bij de hennen zijn deze bruin. hen: donker gestreept op de keel met eigenwijze kleinere veertoef op de kop. beiden mooi gekleurd met lichtblauw grijs geschubde tekening op de hals tot boven depoten, vleugels en onderkant naar bruingrijs gekleurd. haantje loopt heel parmantig, eveneens mooie rustige volièrevogel. een legsel bevat 7-15 spierwitte eitje, broedduur 23 dagen. Deze soort is erg gevoelig voor een te vochtige bodemen vorst. Ook voor ziektes en wormen. geregeld ontwormen is noodzakelijk, anders zullen ze spoedig het loodje leggen.
* * * * *
Californische kuifkwartel: grootte 25 cm. Haan: een zwart met wit omzoomde keelvlek, borst paars/ blauw, naar onder blauw met wit omzoomde veren, heeft op de kop een 4 cm voorover hangende veertoef. hen: mist de opvallende blauwpaarse kleur, de veertoef is kleiner. begint rond april te leggen, 7-15 wit met bruine puntjes gekleurde eitjes. broedduur 23 dagen.Ook bij deze soort kun je mits de omstandigheden goed zijn wel meer dan 50 eieren per hen krijgen.
foto: 1-1 Californische Kuifkwartels
Wel moet men dan de gelegde eieren elke dag weghalen. legduur ca 1½ dag per ei. Onrustige volière vogel, daar deze kwartel graag en vooral 's-avonds op een hoge tak wil rusten. Het gebeurt regelmatig dat deze kwartel de nestkastjes van de overige volièrevogels verstoord of van de wand vliegt om dat ze daar boven op wil gaan zitten. Ze zijn winterhard wel enige beschutting (nachthok) geven zodat ze hier in kunnen bij koude.
* * * * *
foto: 1-1 
Chinese dwergkwartels
Chinese dwergkwartel: Kleinste van deze soort grondvogels. grootte 12-14 cm. Zeer gemakkelijke volièrevogel. De meeste hanen hebben een typische witte keelvlek, er zijn echter ook hanen die deze keelvlek missen. Ze zijn dan herkenbaar aan de roestbruine veertjes op de stuit en flank.
De hen mist veelal de keelvlek en is eenzijdig gekleurd. De Chinese dwergkwartels komen voor in verschillende kleurslagen. Van wildkleur, zilver, patrijs, cinamon, wit en momenteel ook bont gekleurd. Het is niet aan te raden om meerdere hennen bij elkaar te doen. ze zijn winterhard, wel enige beschutting (nachthok) geven zodat ze hier in kunnen bij koude.
* * * * *
Plaats nooit een nieuwe kwartel bij een oude kwartel in het hok. Haal de oude kwartel uit het hok, plaats deze samen met de nieuwe kwartel in een ander hokje of doosje. Het hokje is het bekende territorium van de oudere kwartel. maak het (nacht)hok schoon en plaats voer en water in het nachthok. na een dag gewend te zijn kan men de kwartels overplaatsen naar het nachthok, ze zijn dan weer beiden vreemd en dan weet ook de "nieuwe" het voer te vinden, na een dag kan dan weer de hele volière ter beschikking worden gesteld.
* * * * *
Europese Kwartel: ca. 15 cm. Haan heeft egaal lichtbruine borst, hen geparelde borst. Is goed in de volière te houden. Meerdere hanen bij enkele hennen wordt meestal vechten. Dez e kwartel soort lijkt veel op de japanse kwartel maar is wat kleiner. De eitjes hebbne dezelfde tekening als de Japanse kwartel.
foto: 1-1 Europese kwartel
* * * * *
Harlekijn kwartel: grootte:15 cm. Haan heeft een witte keelvlek met een zwarte streep, verder een zwarte ankervormige tekening op de borst. buik en flanken roodbruin.
foto: 1-1 Harlekijnkwartel
Hen heeft geen keelvlek, licht bruin, verder iets lichter van kleur, legt 6-9 crèmekleurig met bruine vlekken gekleurde eitjes. broedduur 15-17 dagen. na ca. 4 weken kan men geslachtskenmerken herkennen. rustige volière vogel. Het haantje heeft een zeer schelle roep en begint al te roepen met het ochtendgloren. Vindt men dit erg voor de buren, dan kan men 's-avonds de kwartels in het nachthok doen en 's-morgens weer loslaten. Dit geld overigens voor alle kwartelsoorten.
* * * * *
groei van Japanse kwartels 1 - 7 weken
gem. gewicht 1 dagskuiken: 8-10 gram, gewogen 10 stuks.
gem. gewicht na 3 dagen: 16-18 gram,
gem. gewicht na 10 dagen: 35-37 gram,
gem. gewicht na 14 dagen: 80-82 gram,
gem. gewicht na 4 weken: 190-200 gram, gewogen 20 stuks, opvallend is dat de hennen vaak al zwaarder zijn tot 225 gram. 
gem. gewicht na 5 weken (haan 225 gram - hen 282 gram)
gem. gewicht na 6 weken (haan 245 gram - hen 294 gram<) er zijn uitschieters: hen dichtbij lichtbron tot 360 gram, eerste ei gelegd precies na 6 weken.
gem. gewicht na 7 weken (haan 245 gram - hen 340 gram tot 395 gram, waarvan 70% al begint met leggen.
gewicht van de eitjes - ca 10 gram na een week al volledig op gewicht, vooral bij jonge leghennen kan het wel voorkomen dat er "dubbeldooiers" gelegd worden.
na ca. 7 weken zijn ze de kwartels op het gewicht van rond de 340 gram en zijn ze volgroeid.
* * * * *
geslachtskenmerken bij diverse soorten grotere kwartels zie foto: links hen, rechts haan.
deze kenmerken zijn te zien als de kwartels ca 6 weken oud zijn. drukt men op de stuit en komt er een schuimige massa uit dan heeft men een haan. komt er nog niks dan heeft men een hen.bij twijfel na een week herhalen.
* * * * *
Japanse kwartel: ca. 23 cm groot. Heeft wat weg van de Europese kwartel (wildkleur). Haan: bruine keelvlek en borst lichtbruin. Hen: egaal gekleurd met lichte strepen, gepareld, over borst. De Japanse Kwartel komt voor in diverse kleurslagen tot zelfs in wit. Rustige volière vogel.Meerdere hennenbij een haan verdragen elkaar goed. 
Zodra het eerste voorjaarzonnetje in volière schijnt begint de hen met het leggen van haar eitjes. De eieren zijn crèmekleurig met bruine vlekken, gemiddeld gewicht van een eitje is 12-14 gram. Broedduur 15-17 dagen. Omdat deze soort niet altijd tot broeden overgaat worden de eieren vaak in een broedmachine uitgebroed.Als de eieren dagelijks weggehaald worden, kan deze kwartel soort wel meer dan 250 smakelijke eitjes per jaar leggen. De eieren worden gebruikt voor garnering bij b.v. asperges en als hapje. In het voorjaar
foto: 1-1 Japanse kwartel
links haan rechts hen
worden ze uitgeblazen verwerkt in bloemdecoraties en paasstukjes. Recentelijk heb ik vernomen dat de kwartels wel een kleine verhoging (trapje) opgaan om de eieren in een zg. legnest te leggen. Ook zijn er tegenwoordig positieve proeven gaande, waarbij deze kwartels worden ingezet voor onkruid en insecten bestrijding in kassen. winterhard wel enige beschutting (nachthok) geven zodat ze hier in kunnen bij koude.
* * * * *
foto: 1-0 Virginische Boomkwartel
Virginische boomkwartel: ca. 23 cm groot. Haan: witte keelvlek met zwart omzoomd, een witte streep vanaf de snavel boven het ooglopend tot achter op de kop verder mooi getekend veren kleed. Hen: lichter van kleur. Licht geelbruine keelvlek. Het is een rustige volière vogel, welke gemakkelijk tot broeden overgaat. Legt 7-15 witte puntige eieren van ca 3 cm, broedduur 23 dagen. Als je elke dag de eitjes weghaalt kun je wel 50 eitjes per hen krijgen, mits temperatuur en voedsel goed zijn. Beschermen tegen koude, een nachthok is voldoende.
* * * * *
Bob-white boomkwartel: een ondersoort van de Virginische boomkwartel, even groot, zelfde tekening maar veel lichter van kleur. winterhard wel enige beschutting (nachthok) geven zodat ze hier in kunnen bij koude.
foto: 1-1 Mexicaanse boomkwartel
* * * * *
foto boven: Roul Roul hen
foto onder: Roul Roul haan
Roul-Roul: grootte 27 cm. Haan heeft een prachtig oranje gekleurde harige kuif en staalblauwe flank. Hen is staalgroen naar bruin van kleur met mooie glans op de veren, geen kuif, wel mooie zwarte veertjes op voorhoofd. Kan beslist niet tegen koude en vorst. Bij vorst moeten ze binnen op een droge bodem van bosgrond of houtsnippers worden gehouden en moet men bij verwarmen. Wil een goed beplante volière. Buiten het zaadvoer willen ze afwisselend fruit en levend voer (meelwormen). Een legsel bestaat uit 5-9 witte stompe eieren. grootte van ei ca 4 cm. broedduur ca 18-19 dagen. Ook is deze kwartel gevoelig voor te vochtige bodem en ziektes. Deze soort behoort tot de duurste kwartelsoorten.
* * * * *